Ketahui Cara Penyembuhan Yang Cepat Selepas Sakit & Kanser

 

Brokoli - HerbaMalays

Brokoli – HerbaMalays

 

Brokoli adalah satu herba  yang mungkin ramai orang tidak tahu, yang ianya salah satu herba iaitu penyembuh yang cepat setelah mengalami sakit yang berat seperti kanser. Jadi Info kali ini Tok Onyang nak kongsikan berkenaan Herba Brokoli. Brokoli, iaitu sejenis kobis yang termasuk dalam golongan sayuran. Nama sainstifiknya Brassica oleracea var dalam keluarga cruciferae (brassicaceae), ditanam di kawasan yang tinggi, lembap dengan suhu yang rendah. Brokoli tidak tahan dengan udara yang panas dan hujan yang terus-menerus, ini akan membuatkan ia menjadi kenuningan dan berbintik hitam serta rosak.

Tok Onyang pasti, ada sesetengah orang yang mengalami sakit berat iaitu stroke, pembedahan atau pun kanser yang kini hanya mengambil ubat dari hospital untuk menahan sakit dari masalah yang dialami, menjalani kaedah kemoterapi untuk mengawal kanser tersebut dari terus merebak, jika tidak mungkin memerlukan pembedahan untuk mengawal kanser tersebut. Oleh itu, pemakanan Brokoli ini adalah sangat baik untuk mencegah kanser tertentu, terutamanya kanser prostat, usus, payudara  dan mencegah pertumbuhan sel kenser paru-paru. Ia juga dapat mempercepatkan penyembuhan penyakit dan baik untuk sesiapa yang hendak menurunkan berat badan.

Brokoli ini mengandungi glucoraphanin, yang diproses oleh tubuh menjadi senyawa anti-kanser sulforaphene. Selain itu, ia juga mengandungi senyawa anti-oksidan serta anti-karsinogen dan ini sangat kuat untuk menghindarkan pertumbuhan, perkembangan kanser. Manakala untuk mengalami sakit berat seperti stroke atau pembedahan, sangat baik jika mengamalkan pemakanan Brokoli kerana ia kaya dengan vitamin C untuk mempercepatkan penyembuham luka, vitamin A membantu untuk penyatuan kulit setelah pembedahan.

Seterusnya, Tok Onyang nak kongsi sedikit, Khasiat lain yang terdapat pada Brokoli ini. Brokoli ini juga sangat baik untuk menjaga kesihatan jantung, dimana ia menstabilkan kolestrol, bermanfaat untuk memperlambat dan mencegah penebalan arteri dalam tubuh, sehingga boleh memerangi penyakit jantung dan juga stroke. Selain itu, Brokoli ini juga menjaga ketajaman penglihatan, sistem kekebalan tubuh, serta tekanan darah. Tok Onyang sangat mensarankan agar kita mengamalkan pemakanan Brokoli ini kerana ia sangat baik untuk kesihatan.

Bagi sesiapa yang menjaga kesihatan kulit dan ingin menurunkan berat badan, pemakanan Brokoli adalah sangat baik, kerana Tok Onyang dapat tahu, ianya tinggi serat yang menjaga kestabilan gula dalam darah, mengandungi vitamin A, C, E, beta-karoten, zat besi serta mineral dan sangat rendah kalori juga lemak. Ia akan menjaga, membaiki kulit yang rosak, sel kulit mati serta membuatkan perut kenyang lebih lama. Biasanya Brokoli ini dimasak sayur, sup, tumis, rebus atau kukus, tetapi masaknya jangan terlalu lama, nanti hilang khasiat yang terdapat dalam Brokoli ini.

Jesteru itu, Brokoli ini adalah ulaman/makanan yang mengandungi banyak nutrisi sangat baik untuk kesihatan yang mungkin hanya di ketahui oleh sesetengah masyarakat sahaja. Tok Onyang harap kita boleh menjadikan ianya sebagai makanan/ulaman sayuran kita untuk mendapatkan kesihatan yang lebih baik. Semoga Bermanfaat– Sharing is Caring.

( Sumber – http://www.herbalisnusantara.com/obatherbal/view143a.html?mnu=2&id=207 )

Tok Onyang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *