Author Archives: Fezz

NEVTRET, TERAPI EKSTRAK HERBA UNTUK URAT SARAF & SENDI…

NEVTRET adalah sebuah produk yang diformulasi KHAS untuk membantu menyelesaikan masalah berkaitan URAT SARAF & SENDI yang sering dialami oleh mereka yang berumur sekitar 30 – 55 tahun, bahkan yang berumur sekitar 20-an juga sering mengalaminya…

NEVTRET dirumus menggunakan 100% Herba Semulajadi / Tradisional seperti Ekstrak Mengkudu, Ekstrak Kunyit Kasturi & beberapa jenis herba terpilih yang lain…

NEVTRET mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) & Halal Jakim

NEVTRET membantu menyelesaikan masalah berkaitan URAT SARAF & SENDI seperti :

1. Demam Urat

2. Sakit bisa-bisa badan yang mencucuk-cucuk

3. Masalah bengkak urat

4. Masalah Angin dalam badan yang teruk

5. Masalah sendi / gout

6. Terseliuh atau tergeliat

7. Sakit belakang / sakit pinggang

8. Urat belikat

9. Lenguh-lenguh badan

10. Kebas-kebas kaki & tangan

11. Kekejangan otot, kaki & tangan

Yang kebanyakan masalah di atas, ramai di kalangan mereka mengamalkan ubatan-ubatan berasaskan BAHAN KIMIA yang pastinya memberi kesan tidak baik dalam jangka masa panjang…

Oleh sebab itu, NEVTRET menjadi ALTERNATIF terbaik & paling sesuai diamalkan bagi membantu menyelesaikan masalah yang disenaraikan di atas kerana ia berasaskan 100% bahan semulajadi tanpa campuran bahan kimia terlarang yang telah digunakan turun temurun oleh orang-orang tua atau generasi terdahulu…

Dan Alhamdulillah, NEVTRET terbukti menyelesaikan masalah di atas dengan Izin Allah…

HerbaMalays_nevtret

Info lanjut berkenaan NEVTRET boleh klik di SINI

Kalau nak baca “Kisah Benar” Pelanggan kami boleh klik di SINI

Page Facebook : Nevtret

Instagram : Nevtret

ATAU,

Boleh terus SMS / Whatsapps “NEVTRET” ke 017 954 2814 untuk sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut berkenaan NEVTRET, Terapi URAT SARAF & SENDI yang akan membuat badan Anda rasa lebih SEGAR & RINGAN selepas mengamalkannya :)

P/s : Terdapat 97 kekosongan di bawah program istimewa hak pengedaran NEVTRET ke seluruh negara yang seperti kita semua sedia maklum Malaysia mempunyai kepadatan penduduk berjumlah 30,865,700 orang & program ini dinamakan #100 EXCLUSIVE PARTNER yang bertindak sebagai “Mastermind / Kapten” dalam hal pengedaran NEVTRET,

Anda boleh terus berhubung dengan kami di talian 03 8959 1516 / 017 954 2814 / 016 386 5205 untuk sebarang pertanyaan & maklumat lanjut. In Shaa Allah,

Terima Kasih! :)

Cerita Sebenar Khasiat & Misteri Burung But-But

herbamalays

Burung But-But

Burung But-but mempunyai khasiat mujarab untuk merawat masalah PATAH/RETAK/CEDERA di bahagian Tulang seluruh anggota badan manusia…

Namun, terdapat banyak pendapat tentang di manakah khasiat daripada Burung But-but bagi digunakan untuk masalah KEPATAHAN TULANG…

Cerita yang paling banyak dinukilkan adalah mengenai anugerah kepandaian daripada Allah kepada Ibu Burung But-but untuk mengenali HERBA terbaik yang mujarab & berguna untuk merawat masalah PATAH TULANG anaknya.

Bagaimana ia berlaku?

Kami pernah mengenali seorang Tukang Urut tua yang mempunyai pengalaman puluhan tahun dalam dunia urutan tradisional. Beliau mengatakan pada suatu masa dahulu, Pakciknya telah membawanya pergi ke sebuah kawasan untuk mengenali Herba Mujarab untuk merawat masalah Patah Tulang…

Sebelum itu, Pakciknya meminta beliau untuk mencari Burung But-but yang mempunyai anak. Tujuannya adalah untuk dipatahkan kaki anak Burung But-but tersebut…

Selepas dipatahkan, tinggalkan sahaja anak burung But-but tersebut…

Daun But-But

Pakciknya berkata pada beliau : “Kalau kamu tak percaya, 1-2 hari nanti bila kita datang, pasti anak Burung But-but tersebut telah pulih kakinya & pasti di sarangnya ada daun ini (ditunjukkan daun seperti di gambar)”

Selang 1-2 hari selepas itu, beliau & pakciknya pergi ke sarang But-but tersebut, memang benar anak But-but tersebut telah pulih serta telah boleh terbang semula & selain itu, terdapat banyak daun seperti di dalam gambar pada kaki & pada sarang Burung But-but tersebut….

Jadi, KEBIJAKSANAAN Ibu But-but mengenal Herba Mujarab untuk merawat masalah Patah Kaki anaknya sangat berharga & bermanfaat pada kehidupan manusia…

Terdapat juga cerita yang mengatakan ada sesetengah masyarakat kita telah menangkap Burung But-but & memasaknya untuk dijadikan Minyak But-but…

Cerita yang lainnya pula & hampir tepat adalah, mereka tahu bahawa ada Daun Herba yang digunakan oleh Ibu But-but untuk mengubati Kaki Patah anaknya, namun disebabkan mereka tidak mengenal jenis Herbanya, maka mereka mengambil sarang & anak Ibu But-but untuk dimasak bersama minyak kelapa untuk dijadikan Ubat kerana terdapat bekas Herba Mujarab pada sarang & kaki anaknya itu…

Namun, cerita yang paling berpengaruh adalah mengenai khasiat Herba Mujarab yang digunakan oleh Ibu But-but untuk masalah Patah Kaki anaknya itu…

Segalanya tetap dengan Izin Allah, namun pada setiap kejadian Allah, ada rahsia yang perlu dikaji untuk kebaikan & kegunaan manusia sejagat.

Kami mulanya agak kurang percaya dengan cerita Tukang Urut ini pada asalnya, namun kami sendiri mencubanya di bahagian tulang yang sakit, ternyata benar cerita Tukang Urut ini kerana sakit tulang di bahagian lutut Admin berkurang dalam kadar yang agak cepat…Izin Allah, Alhamdulillah…

P/s : Pokok But-but ini sangat teguh & dikategori sebagai pokok spesis hutan yang menjalar & istimewanya walaupun disembur racun, namun sangat sukar untuk ia mati, malah tetap kelihatan segar walaupun daunnya telah dipetik, pokok ini hidup kebanyakannya di kawasan sawit kerana ia memerlukan kawasan yang agak redup untuk hidup.

Selamat Mencuba!

Pengembaraan Bermula….

Assalamualaikum,

Kami doakan Anda semua sentiasa sihat di bulan Ramadhan yang mulia ini…

Alhamdulillah, hampir siap sudah “rumah baru” untuk kami terus berkongsi content & idea tentang segala jenis tumbuh-tumbuhan herba yang sebenarnya ramai di kalangan kita tidak sedar tentang manfaat kegunaanya untuk masyarakat sejagat….

Biar kami kongsikan apakah rancangan kami dengan HerbaMalays secara jelas untuk mengelakkan kekeliruan…

Pertamanya, HerbaMalays adalah sebuah jenama yang bernaung di bawah Herbamalays Benefit Sdn Bhd, kami bermula dengan satu produk, melalui strategi pemasaran utama kami iaitu “Content”, kami bersungguh untuk mengukuhkan jenama HerbaMalays bagi memastikan produk keluaran kami mendapat perhatian masyarakat di dalam & luar negara…

Justeru, HerbaMalays akan diberi penjenamaan semula kepada “HM” dengan Motto “Life With Think Alternative”, motto ini adalah selari dengan Visi syarikat iaitu untuk melihat “Formulasi Herba Peninggalan Ke Seluruh Asia & Global”

Di laman ini, kami hanya akan berkongsi tentang segala jenis RAHSIA tumbuhan Akar Kayu Kampung peninggalan generasi kita yang terdahulu yang teramat mujarab, ini adalah usaha kami untuk memastikan segala formulasi & cerita berkenaan kemujaraban campuran herba generasi terdahulu tidak lenyap di muka bumi…

Kami percaya terdapat banyak kaedah rawatan yang menggunakan Herba Tradisional peninggalan generasi terdahulu yang boleh memberi manfaat bersama kepada kita semua, justeru kami akan memastikan maklumat yang kami kongsikan di sini adalah TEPAT & SELAMAT

Dengan segala maklumat & info tersebut, kami seterusnya akan berusaha untuk menterjemahkannya kepada produk / perkhidmatan di bawah jenama “HM” yang kami akan bawa keseluruh Asia & Global…In shaa Allah…

Sepanjang 5 tahun berkongsi tentang Herba Tradisional, kami yakin bahawa terdapat banyak masalah kesihatan yang masih belum ditemui jalan penyelesaian melalui Rawatan Konvensional, justeru kami tetap optimis bahawa “Setiap Penyakit Pasti Ada Ubatnya” & oleh yang demikian, kami ingin membuka minda masyarakat untuk sentiasa mencari alternatif & ia selari dengan motto kami “Life With Think Alternative”

Semoga Allah Taala beri kekuatan kepada kami untuk terus berkongsi info & maklumat kepada para audiens kami…Ameen, In Shaa ALLAH…

KURMA

 

Kurma_02

 

Tok Onyang nak kongsi berkenaan dengan Buah Kurma (Phonex Dactylifera) atau Tamar adalah tanaman palma (Arecaceae).

Kurma telah menjadi makanan di Timur Tengah, Mesir, Arab sejak zaman dahulu kala lagi. Pokok Kurma berukuran sedang dengan tinggi sekitar 15-25m, tumbuhan ini tunggal atau membentuk rumpun pada sejumlah batang dari sebuah akar tunggal. Daunnya memiliki panjang 3-5m, dengan duri pada tangkai daunnya, menyirip dan mempunyai sekitar 150 pucuk daun muda. Daun mudanya berukuran dengan panjang 30cm dan lebar 2cm. Rentang penuh mahkotanya berkisar dari 6-10m. Bergitulah ciri yang ada pada Pohon Kurma yang Tok Onyang boleh kongsikan.

Jadi, seterusnya adalah kandungan serta khasiat Kurma ni, kandungan protein di dalam kurma adalah lebih kurang 2.5%, serat 8.0% manakala kandungan gulanya adalah sangat tinggi, iaitu sehingga 63%, majoritinya adalah glukosa. Lemak yang terkandung di dalamnya adalah sangat rendah iaitu 0.4% sahaja. Ia juga kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potassium, vitamin A, C dan niasin. Khasiatnya pula ialah, Kurma ini baik untuk saraf dan otak (mencergaskan otak, tubuh badan serta minda), ia juga mencegah barah usus besar, mencegah strok, mencegah jantung koroner, mengatasi anemia, mengurangi reaksi alergi, proses pembekuan darah, menjaga kesihatan mata, menjaga kesihatan tulang dan gigi, merendahkan tekanan darah

Selain itu, apa yang Tok Onyang tahu, Kurma ini juga sangat baik untuk menguatkan ingatan, kemudian gula yang ada di dalam Kurma ini telah ditukar secara semulajadi, apabila kita memakan Kurma, tenaga akan diserap serta-merta, membuatkan kita terus bertenaga, jika kita dalam keadaan letih ataupun tidak bertenaga. Sebaliknya gula yang ada di dalam buah-buahan lain, ia dikenali sebagai fraktosa dan gula tebu atau gula pasir yang mengandungi sukrosa, tidak boleh menyerap terus dalam tubuh badan kita, ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa lalu diserapkan sebagai tenaga. Wahh… sangat bagus Kurma ni jika dimakan setiap hari, lepas ni Tok Onyang nak makan Kurma tiap-tiap hari, sebab ia juga dapat menghindari dari terkena racun yang dimakan dari makanan lain, jika ada.

Kurma ni boleh dimakan bergitu sahaja sama ada yang sudah masak atau masih mentah, kering atau salai, nak sedap lagi, buang biji kurma dan gantikan dengan kacang tanah, badam atau gajus. Selain itu, ia juga boleh dibuat Jus Kurma, dibuat jem, sirap atau buat bahan tambahan seperti ais-krim serta dimakan dengan coklat, Fuhh lazatnya…

(Sumber : khasiat herba)

Selamat menggunakan –INFO HERBA- ini

[-Tok Onyang-]

ULAM RAJA

Ulam Raja_03

 

Di Hari yang indah ini, Tok Onyang nak kongsi mengenai Ulam Raja (King Salad), atau nama lainya iaitu, Kenikir.

Tok Onyang tahu Ulam Raja ini biasa ditanam sebagai pokok hiasan kerana bunganya cantik dan berwarna-warni, jadi lepas ni tOk oNyang nak tanam dekat rumah, senang nk buat ulam & hiasan. Tapi yang selalu dijadikan ulam biasanya, ia mempunyai bunga yang kecil dan berwarna agak pucat (merah jambu pucat) atau putih, atau yang tOk oNyang biasa dengar “intan berayun”, kalau bunga warna kuning agak kurang untuk orang buat ulam. Ulam Raja ni boleh tumbuh hingga mencapai 2 meter tingginya dan ketinggian yang paling sesuai untuk pertumbuhannya ialah pada 200 meter dari aras laut. Ia membiak melalui biji benih yang dihasilkan selepas bunganya matang. Ok… Sejarah Ulam Raja ni, berasal dari Amerika Latin, tapi mudah dijumpai di Amerika Syarikat, Malaysia dan di negara Asean.

Seterusnya Tok Onyang nak bagi tahu kandungan dan juga khasiat Ulam Raja ni. Ulam Raja mengandungi 3 peratus protein, 0.4 peratus lemak, dan karbohidrat serta kaya dengan kalsium dan vitamin A. Khasiat Ulam Raja ialah dapat memperbaiki peredaran darah, mencuci darah dari bahan toksikd dan juga menguatkan tulang serta merencatkan aktiviti sesetengah bakteria. Klorofom yang diekstrak dari daun Ulam Raja mengandungi costunolide, stigmasterol, lutein dan bipyridine yang dikatakan boleh merencatkan aktiviti sesetengah bakteria dan fungus, seperti candida albicans dan Bacillus subtilis serta E.choli. Tu dia, Tok Onyang boleh jadi ahli sains lepas ni… hihihi…

Ulam Raja ni merupakan sayuran herba yang amat popular dibuat sebagai ulam yang dimakan mentah bergitu sahaja bersama nasi atau dicicah dengan sambal belacan, budu, tempoyak serta cincalok. Amat menyelerakan sekali, wahh.. memang menyelerakan, bagus dan sedap kalau dapat dijadikan ulam tiap-tiap hari, lepas ni boleh la cari Ulam Raja ni, Tok Onyang pun nak cari jugak, anda bila lagi…

(Sumber : khasiat herba)

Selamat menggunakan –INFO HERBA- ini

[-Tok Onyang-]

DERHAKA MERTUA

DerHaka_Mertua_01

Hari ni Tok Onyang nk kongsi satu Herba iaitu Pokok Derhaka Mertua atau Nama lainnya, Ceraka kampong, Plumbago, Chitrakmool dan tergolong dalam keluarga Plumbaginaceae. Macam mana boleh dapat nama Derhaka Mertua pun, Tok Onyang tengah study lagi.. mungkin pokok ni derhaka pada mertuanye kot, tp tak mungkin.. hihihi…

Tumbuhan ni tidak dikenali ramai, walaupun kegunaannya sebagai herba untuk berubat. Yang Tok Onyang tahu Derhaka Mertua ni, batangnya separa berkayu, rantingnya mudah lentur, daunnya berbentuk bujur, ringkas dan hujung daun ni runcing serta permukaan daun ni licin dan berkilat. Bunganya pula mempunyai lima kelopak dan di pegang oleh tangkai bunga yang panjang menegak. Derhaka Mertua ni tumbuh di kawasan belukar yang kurang cahaya matahari atau terlingdung, membiak melalui keratin batang dan biji benih, akarnya pula berwarna kekuningan.­

Seterusnya Tok Onyang nak Share, Ape Khasiat Derhaka Mertua ni…??? Air rebusan akar Derhaka Mertua ni boleh mengatasi masalah sembelit, bersifat anti radang. Selain itu, ia juga dapat mengembalikan kecergasan badan, mengubati batuk, bronkitis, angin dalam perut (colic) dan kudis buta (scabies) serta melancarkan perjalanan haid dengan cara ambil 2 atau 3 helai daun yang segar, bersihkan dan dikunyah bergitu sahaja dalam tempoh seminggu dari tarikh sepatutnya haid. Rupanya, macam-macam penyakit Derhaka Mertua ni boleh ubat.

Tok Onyang nak bagi Amaran Keras, kerana Tumbuhan ini amat merbahaya, disebabkan ia boleh menggugurkan kandungan / janin, jika diambil oleh wanita yang sedang hamil, oleh itu elakkan bagi para wanita yang hamil, Tok Onyang dah pesan ni, jangan di salah gunakan. Jadi penggunaannya perlulah berhati-hati.‎

(Sumber : khasiat herba)

Selamat menggunakan -INFO HERBA- ini.

[-tOk oNyang-]